onsdag 1. april 2009

Män som hatar kvinnor

Hadde i dag en av de råeste filmopplevelsene på lenge. Noen tanker følger her.Karoline og jeg var på date i dag. "Menn som hater kvinner" skal visst være ganske spennende, tenkte vi. Krim basert på de kritikerroste og påske-sunnleste bøkene av Stieg Larson. Jeg sier noen ganger at jeg ikke føler krim-bøker gir meg like mye som klassiske romaner. Rein underholdning, sies det. Har derfor ikke hevet meg på bølgen av Stieg-lesere, enda. Men filmen er sikkert kul, var vi fint enig. "Mord - detektiv - gåte - løsning. Klassisk oppsett", tenkte jeg. Kanskje litt småskummel, men sikkert en ypperlig måte til å få holde dama litt ekstra hardt i handa og være litt tøff påpasser.

Var med andre ord ikke forberedt på hvilken rysare fantastisk spennende, men og ufyselig jævlig film dette faktisk er. Regner vanligvis meg sjøl som en relativt hardhauset person når det gjelder filmer. Ikke verdens tøffeste, men heller ikke den som blir redd og holder for øynene under "Fritt Vilt", liksom. Men denne filmen prega et instinkt inni meg, som til tider var veldig ubehagelig. Var både høyt og lavt i kinosetet. I det ene øyeblikket satt jeg å sitret over de sykt intrikate oppklaringene hovedpersonen, den gravende journalisten Mikael og hans ekstremt fascinerende, småpsykisk pregede og utrolige samarbeidspartner Lisbeth klarte å stelle sammen – mens jeg i det neste vurderte å reise meg å gå ut av salen under en skildring av ei voldtekt. Noe som skal få være det verste jeg kan se. Avrivning av hoder, splætting og blod og gørr – det går ganske greit. Men ved voldtekt er jeg ferdig. Zombies og spøkelser er ingenting i forhold til ekte, jævlige mennesker.

Ambefaler alle å se "Menn som hater kvinner", for det er en fantastisk bra film. Men vær forberedt på at dette ikke på noen måte er en forlenga Detektimen på NRK 1 på lørdagskveldene, men ei utrolig historie med både psykotiske og brutale hjelpemidler, og et helt sykt uventa plott.


Dette innlegget ble kanskje noe usammenhengende og sykt, men jeg må rett og slett få dette litt ut av hodet for å få skjønnhetssøvnen i natt.

1 kommentar:

Henrik sa...

aaaaand downloading.. .)

Om meg

Bildet mitt
Bodø, Nordland, Norway
Skribling og scrobbling.

Følgere